Spiritul satului medieval românesc – reînviat în Piața Constituției

Weekendul acesta o să-mi împlinesc ”pohta ce-am pohtit”! (ca să parafrazez marele personaj istoric ce nu mai are nevoie de prezentare). În sfârșit un eveniment asemănător cu o reconstituire istorică! (adică ceva foarte diferit de genul târgușoarelor kitsch-oase cu așa-ziși meșteșugari, la care bucureștenii sunt invitați cu insistență).

De vineri până duminică (8-10 iunie), între 10-22,30h, în Piața Constituției din capitală, prinde viață un sătuc medieval construit în mărime naturală. Ni se promite că acesta va evoca, în detaliu, fascinanta lume de acum șase veacuri.

Ce vom găsi aici?result

Nouă case, opt turnuri de apărare, patru ateliere de meșteșugari, un han și o biserică (interpretare după biserica Sân Nicoară, Curtea de Argeș), sute de costume și măști populare, zeci de muzicieni (instrumentiști, cor și ansamblu arhaic), alături de săteni, străjeri, călăreți, meșteșugari (olari, pielari, sculptori în lemn și țesătoare) vor înfățișa, exact ca odinioară, atmosfera medievală de pe vremea domniei lui Vlaicu Vodă (domn al Țării Românești în secolul al XIV-lea). Seara se încheie cu piesa Vlaicu Vodă, pusă în scenă de teatrul Excelsior, începând cu ora 21 (intrare liberă, detalii rezervare pe site-ul teatrului ). Mai multe amănunte găsiți aici.

decoruri-vlaicu-voda-1
Foto preluată de pe site-ul https://bit.ly/2Jiuf0t

Organizatorii și-au propus prin această reconstituire să dea publicului șansa unică de a pătrunde dincolo de povestea desprinsă din paginile istoriei și de a-i înțelege sensurile profunde într-un mod cât se poate de personal. M-am documentat oleacă referitor la domnitorul Vlaicu Vodă (despre care uitasem multișor…) și mi-am amintit că a fost o adevărată ”figură” în lunga listă a frecușurilor dintre vecinii unguri și Țara Românească și a mai rămas în istorie și ca primul dintre voievozii români care a emis monedă.

Am mai săpat puțin și am descoperit un interviu cu multe detalii tehnice & din culise despre eveniment, realizat cu managerul teatrului Excelsior – de unde am înprumutat și fotografia de mai jos cu macheta decorurilor. Regăsiți articolul aici.Decor-Vlaicu-Voda-696x464

O singură bubă mă deranjează momentan la acest eveniment – că nu știu din ce motiv dubios, nu pot finaliza rezervarea locurilor pentru piesa de teatru… Sper ca voi să aveți mai mult succes decât mine 😀 !

În încheiere, știu că știți, dar vă reamintesc oricum: anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri și diferitele instituții culturale au pregătit tot felul de evenimente dedicate Momentului 1918 și temelor conexe acestuia. Așadar, fiți pe fază!

Fii de-al casei și află despre alte noi evenimente interesante! Cine știe… poate dai de niște PERSONAJE din carte pe acolo :)!

Introduceți adresa de email pentru a urmări blogul și a afla noutățile.

4 gânduri despre „Spiritul satului medieval românesc – reînviat în Piața Constituției

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s