Dede (”Praf de stele”) – extras recenzie

Jocul de-a v-ați ascunselea îți arată realitatea pe care, uneori, nu vrem s-o mai recunoaștem ca fiind a noastră. Preferăm să lăsăm lucrurile să stagneze așa cum sunt, să adunăm straturi peste straturi, fără să mai încercăm să depunem vreun efort pentru a reveni la cei ce eram odinioară. Respectăm cu strictețe regulile jocului și ne pierdem în monotonia de zi cu zi, renunțăm să mai visăm, lăsând viața să treacă pe lângă noi fără nicio satisfacție personală. Nu mai suntem dispuși să riscăm și să ridicăm miza, de teamă să nu pierdem și mai mult decât avem.

Structurată în trei părți distincte și totuși legate între ele, Jo-Jo decide să joaceCine nu e gata, îl iau cu lopata! și Ultimul scapă turma!?Jocul de-a v-ați ascunselea sare de granițele copilăriei și se materializează cu și mai multă însemnătate în viețile oamenilor mari, prinzând curaj în a se distra pe seama lor. Pe când Jo-Jo încearcă să-și câștige independența și să se sustragă de sub controlul strict al părinților, Ada și Anton se luptă cu o posibilă ruptură de relație ce pare să nu mai aibă niciun viitor.

„…este primul care o face să simtă câtă putere poate avea asupra unui bărbat. Apoi îi ia toată puterea și o strivește sub puterea lui. Este tot un joc la fileu, dar fără seturi și fără reguli corecte. Nu-i e foarte clar ce are de câștigat, știe doar ce ar putea să piardă. „

(…)

O lectură care te îndeamnă să te oprești chiar acum din drumul ăla care nu te duce nicăieri și să pleci în căutarea ta, a acelui tu interior pe care ai ajuns să-l ascunzi atât de bine de lume. Devii părtaș la cel mai greu joc jucat dintotdeauna: viața însăși. Ada a pornit deja în călătoria care i-ar putea aduce răspunsurile de care are nevoie. Tu ești pregătit s-o faci?

Citește recenzia completă AICI.