Ce se întâmplă în ”Jocul de-a V-ați ascunselea”?

matrioska capitole

 

 

Coloana vertebrală a cărții împletește trei fire narative, care converg pe măsură ce acțiunea evoluează.  Urmează întocmai alcătuirea unui joc de-a V-ați ascunselea, întrebarea ce trenează pe fundal fiind:

”Va reuși ultimul să scape într-adevăr turma”?

Să facem o scurtă escapadă în lumea celor trei povești care însuflețesc JOCUL: 

 

JO-JO DECIDE SĂ JOACE

Suntem în Bucureștiul deceniului trecut. La vârsta de 18 ani, Jo-Jo se află în pragul celei mai incitante aventuri a vieții ei de până atunci: transformarea din copilul ascultător în tânăra adultă, care pretinde să-și facă propriile alegerile. O întâlnim în mijlocul unei societăți pestrițe de prieteni cu reguli proprii de guvernare, asemenea unui stat în stat, altminteri o adunătură foarte improbabilă în afara locului lor de întâlnire din parc.

Maturizarea ingenuei adolescente o împinge într-o luptă de gherilă cu strictețea militărească a tatălui său. Mai departe, stârnește înăuntrul ei un conflict furtunos între rațiune și atracția fizică pe care o simte pentru un tânăr pe care toți apropiații ei o sfătuiesc să-l ocolească și care îi întoarce lumea cu susul în jos. Nu lipsesc erotismul, umorul savuros, turnurile neașteptate în relațiile lui Jo-Jo cu familia și prietenii, situațiile limită în care oamenii arată din ce sunt făcuți dar și hapurile dureroase (trădare, gustul vinovăției, frustrarea și neputința).

CINE NU E GATA, ÎL IAU CU LOPATA!

Planul anterior și viitorul se împletesc cu prezentul tulbure al unei rupturi de relație , ce riscă să explodeze între Ada și Anton. Personajele caută instrumente potrivite pentru a dezamorsa situația dar, în disperarea lor, nu fac decât să taie firele greșite, grăbind inevitabilul. Ada realizează că a tot renunțat la lucruri importante pentru ea și decide să facă o călătorie amânată de prea mult timp, în ciuda riscului de a arde ultimul pod ce o mai leagă de soțul său.

ULTIMUL SCAPĂ TURMA!?

Al treilea plan începe timid, cu gânduri scurte înfipte asemenea unor fitile între celelalte două povești, dar conține grăuntele de speranță spre care bâjbâie protagoniștii noștri. Sămânță de speranță crește, treptat, într-o călătorie îmbibată cu experiențe mistice, surprize și un umor ceva mai întunecat . Drumul îi poartă, fizic, pe eroii cărții, către inima țării; iar sufletește – îi conduce către un punct în care sunt siliți să ia decizia ce-i poate salva sau condamna.

Dar va reuși ”Ultimul” să ”scape” într-adevăr ”turma”?

 

matrioska kadinsky

6 gânduri despre „Ce se întâmplă în ”Jocul de-a V-ați ascunselea”?

Lasă un comentariu