Când privești în jos, doar la mărunta viață pe care o trăiești, într-un colțișor de spațiu și timp, s-ar putea să-ți scape spectacolul magnific al ”uriașilor” pe umerii cărora exiști.
Anul acesta, s-a întâmplat să ridic privirea din pământ și m-a pălit o revelație:
Dacă sărbătorim în 2018 Centenarul – adică 100 de ani de la Marea Unire și dacă oamenii ajung să împlinească suta de ani, atunci… doar cu o viața de om în urmă, țara noastră NU EXISTA (cel puțin nu așa cum o știm noi). România Mare era un puzzle, ale cărui bucăți așteptau să fie puse cap la cap. De către cine? De oameni care privesc mai departe decât măruntul lor colț de timp și spațiu! La 100 de ani, România este încă un copil printre țările lumii și prețul pentru nașterea sa sunt miile de strămoși care au luptat pentru ea, devenind una cu pământul pe care-l numim ”al nostru”. În 2018 credem că e de la sine înțeles dreptul la o țară a noastră. (Și mai sunt unii astăzi care cred că dacă au o țară, au și dreptul s-o vândă, pentru propriul lor neînsemnat folos… )
V-ați gândit vreodată cum ar fi să nu aveți o țară? Fiindcă era și aceasta o posibilitate istorică, pe care românii au fentat-o cu fler, inteligență și perseverență.
Sunt un om mărunt, dar care dorește o viață lungă și frumoasă ”uriașului copil fragil”, pe umerii căruia exist; așa că fie ger, fie viscol, Parada de 1 Decembrie din București mă va găsi în mulțimea de români care vor flutura cu emoție tricoloare pe margine.
Ceremonia se anunță de la orele 10, cu un fast deosebit, potrivit ocaziei. Câteva cifre pe care le-am remarcat în media: 4.000 de militari vor defila în Bucureşti, la Arcul de Triumf, cu peste 200 de mijloace tehnice, iar pe deasupra vor trece 50 de aeronave.
Un detaşament de studenţi va defila în uniforme din Primul Război Mondial, iar veteranii vor fi îmbrăcaţi în uniforme din Cel de-al Doilea Război Mondial.
Un număr de 500 de militari străini vor ajunge în următoarele zile în Bucureşti ca să participe la paradă – dacă până acum, 5-6 țări trimiteau reprezentanți, anul acesta numărul a crescut la 20 de ţări. Mai multe detalii găsiți aici , inclusiv cu traseul și restricțiile de circulație marcate pe hartă.
Eu tare mi-aș dori ca la paradele de 1 Decembrie să fie reprezentată și Societatea Civilă – ceva care să ne amintească faptul că NOI suntem țara și că România nu este doar un simbol abstract, închipuit de oameni cu arme și uniforme. Viitorul României sunt chiar românii cei de toate zilele.
După paradă, dacă tot sunteți în zonă, Muzeul Satului vă invită la alte evenimente frumoase pentru adulți și copii. Programul ”De 1 Decembrie la Muzeul Satului” se va desfășura între 30 noiembrie – 2 decembrie 2018, debutând cu un târg al meșterilor populari, chiar de ziua Sf. Ap. Andrei. De 1 Decembrie vom afla, printr-o piesă inedită de teatru de umbre, cine a fost Măriuca Zaharia, fetița eroină din Primul Război Mondial, care se odihnește în prezent în Mausoleul de la Mărășești, urmată de onoruri și povești militare de acum 100 de ani și ateliere pentru copii. Mai multe detalii despre program găsiți aici.
Și dacă vreți să continuați sărbătoarea, poate treceți apoi prin Piața Constituției, la Târgul de Crăciun, unde va fi pus în scenă un program artistic dedicat Zilei Naţionale a României, sâmbătă, începând cu ora 18.30.
Selecții din program: Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, vedete de muzică populară, urmate de un spectacol special dedicat Zilei Naţionale – „Unirea, Visul unei Naţiuni”: Nicolae Furdui Iancu şi Grupul „Crai Nou”, Paula Seling, Proiect K1, Iuliana Tudor, Tuan, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Sorin Francu, Victoria Cocias. Mai multe detalii găsiți aici.
Micul meu proiect de Centenar este o povestire altfel despre evenimentele care au făcut posibilă Marea Unire. Prima parte a poveștii a fost selectată pentru publicare în Antologia dedicată Centenarului, numită ”Sub Cupola Unirii” (editura Betta) și o voi posta mâine pe site. Cea de-a doua parte, va fi publicată pe site chiar sâmbătă, de 1 Decembrie.
Și pentru că vreau să fie o incursiune accesibilă și relaxată în trecut, eroii poveștii sunt un licean din zilele noastre, corigent la istorie și un Spirit trimis de Sfântul Andrei să-l aducă pe calea cea dreaptă, în ajunul zilei de 1 Decembrie 2018. De aceea nu se poate numi decât:
”Colind de 1 Decembrie” .
Vă salut români!
Sursă foto alb negru – colecții de fotografii realizate în timpul Primului Război Mondial pe teritoriul României disponibile pe net; sursă foto color: @digi24.ro
Oriunde ai fi, spiritul Zilei Naționale fie cu tine!
Eu stau acasă..
Eu acum citesc articolele despre Unire si mi se pare ca s-a prelungit Sarbatoarea Nationala. 🙂
La multi ani, Marius 🙂 !
La multi ani!!! ❤
Frumos, eu voi merge la Alba Iulia… 🙂
Ohooo! Foarte fain! O sa fii in inima momentului. Drum bun, sa ne transmiti impresii!
Categoric ^_^